Вести

16.05.2023.

У Краљеву уручене одлуке корисницима програма самозапошљавања

Филијала Краљево Националне службе за запошљавање организовала је 12. маја свечано уручење одлука за доделу субвенција које ће 40 незапослених са територије тог града искористити у току ове године за покретање сопственог бизниса и самозапошљавање.

Будућим предузетницима одлуке су уручили директор НСЗ Зоран Мартиновић и заменик градоначелника Града Краљева Вукман Ракочевић, у присуству представника Градске управе, Регионалне привредне  коморе, Удружења пословних жена „Илинка Илић“ и Регионалне развојне агенције Рашког и Моравичког округа.

Том приликом, директор Мартиновић је истакао да је програм самозапошљавања један од најтраженијих програма од стране незапослених, за који на нивоу Републике сваке године конкурише између седам и осам хиљада лица, од чега око 4.000 њих бива преведено из статуса незапослености у статус предузетника или привредника.

- У Краљеву смо до сада определили средства за 64 лица која могу да оснују сопствени бизнис, од тога су четири ромске националности, а три особе са инвалидитетом, будући да водимо рачуна и о тим категоријама. Око 20 милиона динара биће издвојено у овом кругу, а постоји могућност и проширивања квоте за неке друге који су конкурисали, имајући у виду да је поднето више од 300 захтева назапослених који су желели да започну сопствени бизнис. Верујемо да ће тај круг бити и већи - најавио је Мартиновић.

Директорка краљевачке Филијале НСЗ Снежана Прелић је истакла да су велику предност приликом доделе субвенција за самозапошљавање овог пута имале жене и млади до 30 година живота.

- Од укупног броја додељених субвенција, чак 80 одсто обухвата женско предузетништво, а 50 одсто су млади до 30 година. Очекујемо да њихови бизниси буду знатно одрживији него ранијих година, а ми смо ту да им пружимо подршку која се односи на програм менторинга, заједно са Регионалном развојном агенцијом, Привредном комором, локалном самоуправом и осталим институцијама на тржишту рада – поручила Прелићева.

Будући да је последњих дана донета и одлука о суфинансирању локалних акционих планова, то ће бити прилика за Град да удружи средства са Националном службом како би да они који су у овом тренутку испод црте, добили још једну шансу. С тим у вези, заменик градоначелника је истакао да сваке године Краљево у буџету опредељује средства за програме запошљавања, која удружује са НСЗ.

- Тако је у 2022. години Град издвојио осам милиона динара за ову намену, а у буџету за 2023. такође осам милиона динара, колико и Национална служба за запошљавање у сарадњи са надлежним министарством. Тиме покривамо три мере – стручну праксу, самозапошљавање и јавне радове. Средином јуна биће расписан конкурс за ову годину, а надамо се да ће пројекат обухватити око 65 лица која ће на тај начин доћи до посла и сталног запослења, што је и основни циљ – рекао је Ракочевић.

Догађај је представљао добру прилику да се реализује и део компоненте пројекта „Подршка развоју омладинског женског предузетништва – Покрени се“, који се базира на едукацији младих предузетника, а који је финасијски подржао Град. У оквиру ове инициујативе, Удружење пословних жена „Илинка Илић“ је пословног консултанта и ментора Индиру Попадић ангажовало као предавача на тему „Како бити успешан предузетник и одрживост бизниса“. Председница удружења Божана Пантовић је том приликом нагласила да ће наставити да помажу предузетницама и најавила пуно новина у свом програму.

Како се на свечаности могло чути, програм самозапошљавања је усмерен на одрживу пословну идеју, с обзиром на то да се при селекцији кандидата вреднује добра идеја, постојање одређених капацитета који могу да гарантују одрживост бизниса, врста делатности, као и друге повољне карактеристике. Стога, овакви програми утичу на позитивна кретања на тржишту рада, на смањење броја незапослених, јачање привредних актиности и бољи живот оних који су до скоро били незапослени. То потврђују и потписници уговора за самозапошљавање у Краљеву, који кажу да им је, уз финансијску и стручну помоћ НСЗ, свакако далеко лакше да покрену сопствени бизнис.