Вести

15.12.2022.

У Новом Саду обележен Дан Националне службе за запошљавање

Поводом обележавања 101. годишњице постојања и рада Националне службе за запошљавање, у свечаној сали Градске куће у Новом Саду 14. децембар је организована прослава којој су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, директор НСЗ Зоран Мартиновић са сарадницима, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, као и бројни представници локалних самоуправа, послодаваца и других социјалних партнера.

Обраћајући се присутнима, министар Селаковић је истакао да је данас у области запошљавања у Србији ситуација далеко боља него пре десет година, те да је остварен циљ који је тада постављен о достизању једноцифрене стопе незапослености.

- Према подацима Републичког завода за статистику из Анкете о радној снази за трећи квартал ове године, стопа незапослености износи 8,9%, а пре десет година је износила 25,9%. Пратећи податке о запошљавању, у периоду од јануара до новембра 2022. године, број случајева запошљавања износио је 185.321, на основу чега можемо закључити да на тржишту рада у Србији постоји стабилност и да нема значајнијих осцилација – навео је Селаковић и најавио стратешко проматрање будућег деловања Националне службе, а у складу са новим изазовима и потребама нашег тржишта рада.

Министар је истакао да ће у наредном периоду један од важних задатака бити увођење пројекта „Гаранције за младе“, у чијој реализацији ће НСЗ имати једну од кључних улога, и поручио како је НСЗ пример квалитетно организоване институције, у погледу успостављања широке мреже партнерстава и сарадње, како са институцијама у оквиру владиног сектора, тако и са организацијама цивилног друштва, које је, како је рекао, за сваку похвалу.

Градоначелник Милан Ђурић је изразио велико задовољство што се 101. рођендан Националне службе за запошљавање обележава баш у Новом Саду. Том приликом, он се осврнуо на досадашњу одличну сарадњу Града и НСЗ.

- Честитам 101. годишњицу од оснивања прве институције тржишта рада, на чијим основама је изграђена данашња Национална служба за запошљавање. Поносни смо на традицију, континуитет и квалитет њеног рада, као и на заједничку сарадњу. Током 2021. године, у нашем граду активно је радило 165.234 лица, а овај податак, у поређењу са оним од 2012. године, говори о томе да је скоро четрдесет хиљада људи у међувремену добило запослење. Нови Сад је у последњих десет година за програме запошљавања издвојио милијарду и 434 милиона динара, а само у следећој години ће издвојити рекордних 203 милиона. То је показатељ заједничког квалитетног рада Града Новог Сада и Националне службе за запошљавање – поручио је Ђурић.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић је подсетио да је, без обзира на различите облике организовања током више од једног века, улога Националне службе за запошљавање остала иста, а то је сузбијање незапослености и обезбеђивање социјалне сигурности за наше грађане.

- Мисија данашње модерне институције тржишта рада је да својим ангажовањем и иновативним приступима на пољу запошљавања допринесе даљем смањењу незапослености и побољшању квалитета живота у Србији. Ветар у леђа остварењу зацртаних циљева Националној служби дају позитивна кретања на тржишту рада, која су у директној вези са економском политиком коју креира држава, али је значајан и утицај програма финансијске подршке и мера које спроводи наша институција. Захваљујући овим подстицајима у мере активне политике запошљавања ове године је укључено близу 17.500 лица, од чега 2.200 особа са инвалидитетом – рекао је Мартиновић.

Директор НСЗ је овом приликом најавио за следећу годину још снажнију буџетску подршку запошљавању од укупно 6 милијарди и 850 милиона динара, што ће, како је нагласио, омогућити много већи обухват и послодаваца и незапослених.

- Овде морамо истаћи и улогу готово свих локаних самуправа, али и  Аутономне покрајине Војводине, који из својих буџета издвајају додатна средства за реализацију локалних и регионалних планова запошљавања, а која су и ове и наредне године планирана у износу од 900 милиона динара - додао је Мартиновић.
 Осврнувши се на младе људе као покретачку снагу развоја сваког друштва, он је истакао активну улогу Националне службе у реализацији програма за подстицање запошљавања младих „Моја прва плата“, који је започет 2020. године. У овом, трећем циклусу, до краја године НСЗ ће закључити уговоре за око 9.000 младих до 30 година живота, који ће своја прва радна искуства стећи код 5.000 послодаваца, навео је Мартиновић.

Већ традиционално, Национална служба је и ове године доделила признања својим партнерима - предузећима и локалним самоуправама, који су у 2022. години изузетно допринели запошљавању. Добитницима су признања уручили министар Никола Селаковић, директор НСЗ Зоран Мартиновић и заменик директора НСЗ Петар Јарић.

У категорији предузећа, признања су добиле компаније „LEONI WIRING SYSTEMS SOUTHEAST“ из Прокупља и „APTIV MOBILITY SERVICES“ из Новог Сада. За изузетан допринос у запошљавању особа са инвалидитетом признање је добила Школа за основно и средње образовање „Радивој Поповић“ из Сремске Митровице. У категорији предузетника који су своје пословање покренули уз финансијску подршку НСЗ, а данас запошљавају већи број лица, добитници су Лесли Адриан Дунбар, оснивач и директор компаније „SOFTVER INŽENJERING RESOLUTESA“ из Пирота и Бранко Лазић, директор компаније „CENTRAL INN ZLATIBOR“. У категорији локалних самоуправа које су ове године дале највећи допринос кроз укључивање незапослених лица у мере активне политике запошљавања, признања су додељена Граду Бору и Општини Трговиште.

На овогодишњој свечаности уручена су и посебна признања партнерима који су кроз дугогодишњу успешну сарадњу са НСЗ дали изузетан допринос у области запошљавања. Такве, посебне захвалнице уручене су Граду Новом Саду, компанији „MAGNA SEATING“ из Оџака и Немачкој организацији за међународну сарадњу (GIZ).