Вести

29.08.2023.

У Пироту почињу са радом 32 нова предузетника

Генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и градоначелник Пирота Владан Васић уручили су 24. августа уговоре корисницима програма самозапошљавања у овој години, за чију реализацију је Град Пирот издвојио 5 милиона, а НСЗ 4,9 милиона динара.

У Пироту је програм самозапошљавања једна од популарнијих мера активне политике запошљавања, која већ годинама уназад привлачи значајно интересовање незапослених. Ове године су за овај програм поднете 53 пријаве, а закључена 32 уговора, чијим уручењем је заокружена још једна успешна реализација локалног плана запошљавања Града Пирота.

- Чак две трећине субвенција одобрено је припадницама женског пола, што је знак да се женско предузетништво буди, а наша намера је да додатним мерама подржимо предузетничке идеје жена, јачамо и унапредимо њихово пословање - навео је Ненад Петровић, председник Локалног савета за запошљавање.

Градоначелник Пирота је истакао веома добру сарадњу са Националном службом за запошљавање и подсетио да је из локалног буџета, осим средстава за самозапошљавање, издвојено и 8 милиона динара за програм стручне праксе за 29 незапослених, 5 милиона динара за јавне радове на којима ће бити ангажовано 45 незапослених, као и 1,5 милиона динара за обуке на радном месту за дефицитарна занимања, у оквиру којих ће 15 незапослених бити ангажовано у 6 компанија.

- Самозапошљавање се од 2015. до 2017. године реализовало кроз техничку подршку НСЗ, а од 2018. године кроз заједничко суфинансирање. За последњих 8 година је за све мере издвојено укупно 180.514.000 динара, а 993 лица је добило неку врсту субвенција. Ово су озбиљни подаци који говоре сами по себи о ангажовању Града и Националне службе у пружању подршке и помоћи незапосленим лицима – поручио је Васић.

Директор НСЗ је рекао да организација оваквих догађаја олакшава Националној служби препознавање ефеката програма које Служба и Град заједно пласирају ка послодавцима и незапосленим лицима, зависно од природе самих програма. Он је подсетио да је Пирот добитник значајног признања НСЗ за допринос развоју локалне политике запошљавања, подсетивши притом на веома значајну улогу локалних самоуправа када је реч о издвајању финансијских средстава из локалних буџета и њихов позитиван утицај на проблематику запошљавања.

- Издвајања су велика и ефекти су добри. Средства се пласирају према циљаним групама и програмима који ће постићи највећи ефекат, обезбедити већи ниво запошљавања и омогућити економски развој на територији локалне самоуправе. Сваке године улагање локалних самоуправа на подручју Србије и Покрајине Војводине износи од 800 до 900 милиона динара за финансирање локалних планова запошљавања, док се значајан подстрек даје и из републичког буџета. Ове године је за финансирање мера активне политике запошљавања издвојено око 6,85 милијарди динара. За меру самозапошљавања је забележно велико интересовање, због чега је планирано да се ове године у покретању сопственог бизниса подржи око 4.000 незапослених и врло смо близу реализације, са великом могућношћу да се план и премаши - истакао је Мартиновић.

Честитајући добитницима субвенције за самозапошљавање, директор Мартиновић их је позвао да наставе да користе и остале мере и субвенције које нуде Национална служба и Град, како за унапређење и развој сопственог пословања, тако и за запошљавање нових радника. Како је поручио, о значају финансирања мере самозапошљавања говори и податак да више од 70% новооснованих бизниса наставља да успешно послује и након истека уговорне обавезе. 

У оквиру посете Пироту, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је, заједно са градоначелником Владаном Васићем, обишао градски ЗИП Центар за младе – бизнис инкубатор као и локални Старт уп центар.

У оквиру Бизнис инкубатора за младе послује 10 компанија које се баве пружањем здравствених услуга, транспортом и трговином, консалтингом, књиговодственим услугама и слично, док у оквиру Старт уп центра послује 9 ИТ компанија у којима је укупно запослено око 30 људи.

Бизнис инкубатор настоји да олакша успостављање стартап сцене у граду и допринесе отварању нових радних места, кроз свеобухватну подршку сектору микро, малих и средњих предузећа, а пре свега омогућавањем коришћења пословног простора и опреме. Центар пружа инкубационе услуге својим корисницима у почетним фазама њиховог развоја, попут помоћи при разради предузетничке идеје, припреми бизнис плана, регистрацији фирме као правног лица и прикупљању финансијских средстава за почетак пословања и развој бизниса.

Од 2022. године уз помоћ немачког ГИЗ-а је у оквиру Старт уп центра формиран ИТ тренинг центар који се користи за различите презентације, едукације и инфо сесије. Овај центар је до сада реализовао низ обука, као што су обука основне информатичке писмености, обука из основа програмирања, напредна обука програмирања, обука на радном месту за програмере, обука из роботике за најмлађе и обука за израду 3Д анимација.

Током презентације услуга пословних инкубатора, обиласка и неформалног разговора са предтавницима фирми, директор Националне службе за запошљавање се упознао са тренутним пословањем и плановима за развој ИТ сектора у Пироту, потенцијалним пројектима и подршком коју Град пружа овој делатности.

Једна од ИТ компанија корисница услуга Центра - Леслие Адриан Дунбар пр Софтвер инењеринг Ресолутеса, добитница је захвалнице Националне службе за запошљавање у категорији предузећа која су основана 2019. године уз коришћење субвенције за самозапошљавање. Ову захвалницу компанија је добила за посебан допринос запошљавању у 2022. години. Иначе, трнутно има око 20 запослених ИТ стручњака, добро послује и наставља даље да се шири.