Дoгађаjи

09.08.2024.

У ПИРОТУ УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА СТРУЧНУ ПРАКСУ

У Свечаној сали Градске управе Пирота 8. августа су уручени уговори младим незапосленим лицима која су укључена у програм Стручне праксе. Осамнаесторо младих је добило прилику да се оспособи за самосталан рад у својој струци, стекне прво радно искуство, примени и валоризује знање стечено школовањем и стекне услове за боље позиционирање на тржишту рада.

Град Пирот и Филијала Пирот Националне службе за запошљавање већ дуго година су партнери у реализацији мера активне политике запошљавања и заједнички пружају допринос развоју локалне политике запошљавања. На основу потписаног споразума о сарадњи, Град Пирот је у овој години из буџета определио 7 милиона динара за финансирање програма Стручне праксе, у чему ће му Национална служба пружити техничку подршку. 

В.д. директора Филијале Пирот НСЗ Сузана Ђорђевић је на догађају истакла значај улагања у младе, како кроз финансијску, тако и кроз стручну помоћ и подршку. Она је нагласила неопходност сталног учења и усавршавања кроз коришћење програма, мера и обука које нуди НСЗ.

- Стручна пракса, као и друге мере активне политике запошљавања намењене младима, попут програма Приправништва и програма „Моја прва плата“, сваке године изазивају велико интересовање. За реализацију програма Стручне праксе за 23 незапослена ове године је за Филијалу Пирот из републичког буџета издвојено 8,4 милиона динара. Уз средства којa је обезбедио и Град Пирот, 41 незапослена млада особа је добила шансу да се укључи у овај програм - истакла је Ђорђевићева. 

Градоначелник Пирота Владан Васић се осврнуо на позитивне ефекте програма Стручне праксе, наводећи да око 60 посто младих по истеку оспособљавања за самосталан рад, остаје да ради код истог послодавца или се запосли код другог. 

- Од 2015. године на овамо, из буџета локалне самоуправе је за програм стручне праксе издвојено 76 милиона динара, а укључено укупно 280 младих - истакао је Васић. 

На праксу у ЈКП „Регионална депонија“ у Пироту ићи ће Анђела Станковић, техничарка за заштиту животне средине и Ана Петровић, мастер инжењерка заштите животне средине. Оне су изразиле задовољство што су добиле прилику да похађају стручну праксу, истакавши да је то идеална прилика за све младе.