Вести

26.10.2023.

У Ваљеву одржан стручни скуп о запошљавању ОСИ

Филијала Ваљево Националне службе за запошљавање, у сарадњи са Регионалнаном привредном комором Колубарског и Мачванског управног округа и Градом Ваљево, организовала је 26. октобра у просторијама Регионалне привредне коморе у Ваљеву стручни скуп на тему подршке запошљавању особа са инвалидитетом (ОСИ).

Поред званичника релевантних институција, скупу су присуствовали и представници комапнија из цивилног сектора које запошљавају или су заинтересоване за запошљавање особа са инвалидитетом, као и организација за подршку осетљивим групама, које имају значајну улогу у заступању њихових интереса.

Како је истакнуто на отварању овог скупа чији је циљ јачање интереса привреде за запошљавање и остваривање радно-социјалних права особа са инвалидитетом, укључивање осетљивих група у радне процесе витални је интерес целокупне заједнице и представља један од најзначајнијих облика друштвене одговорности. С тим у вези, скуп је био посвећен промоцији мера подршке у запошљавању особа са инвалидитетом, али и анализи ефикасности практичне примене ових мера.

Представници Сектора за подршку запошљавању Националне службе за запошљавање приказали су на скупу поступак категоризације особа са инвалидитетом, у погледу процене њихове способности за обављање одређених врста послова, као и актуелне мере подршке њиховом запошљавању. Према мишљењу представника компанија, највећи проблем је у примени обавезе запошљавања ОСИ на неодређено време, што није пословна пракса у почетним фазама рада, без обзира да ли се ради о особама са инвалидитетом или не. Такође, наглашени су и: компликованост процедура у доношењу одлука лекарских комисија које утврђују врсте послова које ОСИ може да обавља, тешкоће у прилагођавању радног времена у ситуацији сменског рада, као и проблеми у прилагођавању радног места и околине потребаам таквих особа.

Обраћајући се учесницима, вд директора ваљевске Филијале НСЗ Милан Ђенадић је поручио да је улога Насионалне службе пре свега да послодавцима помогне у проналажењу најбољих кандидата, као и да умрежи све остале социјалне партнере како би се нај адекватније одговорило на захтеве и изазове на тржишту рада приликом запошљавања особа са инвалидитетом. Он је позвао на унапређење партнерства на националном и локалном тржишту рада, као и на континуирану комуникацију и сарадњу са послодавцима у циљу радног ангажовања ове изузетно осетљиве категорије незапослених.

Присутнима су се обратили и Весна Кудић, директорка Регионалне привредне коморе Колубарског и Мачванског управног округа, Срђан Андријанић из Одељења за развој односа са послодавцима Националне службе за запошљавање, као и Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

Презентацију актуелних јавних позива и конкурса Националне службе за запошљавање за ову годину представила је Јасмина Андрић, начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво и образовање и обуке у Филијали Ваљево НСЗ. Она је послодавцима представила мере државне финансијске подршке и рокове за конкурисање.

Учесници су на крају скупа истакли да размена информација и искустава има велики значај за унапређење мера које ће бити више од користи и особама са инвалидитетом и послодавцима, због чега ће организовање оваквих скупова имати велики значај и у будуће. При томе је наглашена потреба да социјални партнери и послодавци раде на побољшању услова за рад и запошљавање ове изузетно осетљиве категорије незапослених лица, а послодавци су још једном позвани да искористе подршку Националне службе за запошљавање приликом аплицирања за мере активне политике запошљавања.