Вести

11.12.2012.

За бољи положаj високошколаца

Nacionalna služba za zapošljavanje i Univerzitet u Novom Sadu potpisali su Memorandum o saradnji, u cilju jačanja institucionalne saradnje, razmene, analize i distrubucije podataka o visokom obrazovanju i zapošljivosti mladih, kao i realizacije drugih zajedničkih aktivnosti.

Veliki problem Srbije i čitavog regiona predstavlja neprilagođenost obrazovnog sistema. Mladi ljudi obrazuju se za zanimanja kojima je tržište rada prezasićeno, a gotovo i da nema interesovanja za zanimanja koja tržište rada najviše traži. Obrazovni sistem mora mnogo brže da se prilagođava promenama na tržištu rada i ova dva sektora treba da se povežu u funkciji razvoja celog društva.

Korak ka tom cilju je i Memorandum o saradnji koji su danas potpisali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković i direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje Vladimir Srdić. Dokumentom se formalizuje dosadašnja saradnja i kreira adekvatan okvir za zajednički rad na predlozima i programima neophodnim za unapređenje i usklađivanje odnosa visokog obrazovanja i tržišta rada, što će voditi smanjenju nezaposlenosti u Vojvodini i Srbiji.

„Memorandumom NSZ i Univerzitet u Novom Sadu jasno definišu način ostvarivanja i ciljeve saradnje naše dve institucije, što je čini delotvornom i efektivnom. Namera nam je da obezbedimo jasnu sliku koja će omogućiti mladim ljudima sa Univerziteta, ali i onima kojima akademsko obrazovanje uskoro predstoji, jasniju i objektivniju sliku o tome šta ih čeka na tržištu rada“, rekao je Vladimir Srdić, direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje. On je napomenuo da NSZ i Univerzitet u Novom Sadu imaju obavezu da svoje resurse usmere na unapređenje saradnje, kako bi tranzicija iz faze obrazovanja u fazu radnog angažovanja bila što kraća, a prilagodljivost mladih što veća.

„U 2013. godini nam predstoje aktivnosti kojima će obe institucije staviti na raspolaganje svoje kapacitete, znanje, informacije i analize. Namera nam je da sagledamo postojeće stanje i otvorimo nove perspektive u zapošljavanju onih koji su danas najdragoceniji resurs društva – mladih sa visokim obrazovanjem“, zaključio je Srdić. On je podsetio da u Vojvodini ima 200.000 nezaposlenih, a među njima oko 13.400 visokoobrazovanih.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković, naglasio je da je misija novosadskog univerziteta razvoj visokog obrazovanja, povećanje zapošljavanja i podsticanje preduzetničkog duha, iz koga su proizašla mnoga mala uspešna preduzeća.

„Preuzimamo deo odgovornosti za rešavanje problema nezaposlenosti. Želimo da našim studentima priužimo znanja i transfunkcionalne kompetencije, koje se mogu primenjivati u različitim oblastima. Mladi treba da budi inovativni, ne da idu za uskim kompetencijama, a pre svega da svoja znanja testiraju u realnom okruženju. Komunikacija sa NSZ nam je važna, kako bismo imali adekvatne podatke o potrebama tržišta rada, prema kojima ćemo prilagođavati svoje programe i kvote za upis studenata, što će biti posebno značajno u procesu akreditacija koji nam predstoji naredne godine“, rekao je Vesković. On je podsetio da će novi partneri zajednički nastupati u cilju definisanja nacionalnog kvalifikacijskog okvira.

Da je u rešavanju pitanja nezaposlenosti važna saradnja svih institucija, od državnog, pokrajinskog do lokalnog nivoa, kao i predstavnika privrede, potvrdio je i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

„Univerzitet u Novom Sadu je jedan od vodećih partnera Vlade Vojvodine u svemu što je napredno i kreativno. Na drugoj strani, NSZ je doživela transformaciju i sada je po uslugama i merama koje sprovodi na nivou evropskih zemalja. Zahvaljujući tome, u vremenu ekonomske krize i političkih turbulencija smo uspeli da kontrolišemo broj nezaposlenih u Vojvodini. Saradnja ove dve institucije će svakako doprineti popravljanju loše kvalifikacione strukture i bržem zapošljavanju visokoobrazovanih kadrova“, naglasio je Vasin.

Povodom potpisivanja Memoranduma, direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje predstavio je i najznačajnije podatke o kretanju broja nezaposlenih visokoobrazovanih lica u periodu od 2009. do 2012. godine. Ovo istraživanje će biti distribuirano svim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, kao jedna od smernica za kreiranje programa koje ih očekuje početom sledeće godine. Dekani i prodekani su izrazili veliko interesovanje i već dali konstruktivne predloge za prve korake u saradnji.

U planu je organizacija naučnog skupa o obrazovanju, zapošljavanju i tržištu rada, uz učešće svih društvenih aktera zainteresovanih za unapređenje ovih oblasti. Biće urađeno i istraživanje odnosa obrazovnog sistema i zapošljavanja. Planirana je i organizacija serije tribina za učenike završnih razreda srednjih škola, sa ciljem da se đaci upoznaju sa mogućnostima nastavka školovanja i situacijom na tržištu rada, kao bitnom odrednicom u karijeri.