Вести

11.05.2023.

Студенти нишког Филозофског факултета на пракси у НСЗ

У деканату Филозофског факултета у Нишу 9. маја је потписан Споразум о сарадњи између Филијале Ниш Националне службе за запошљавање и те високошколске установе, захваљујући чему ће њени студенти добити прилику да обаве стручну праксу у НСЗ.

Уз подршку ментора из редова наставника и запослених у НСЗ, одабраним практикантима ће бити омогућено стицање практичних знања из области рада Националне службе по предвиђеном програму Стручне праксе. Овај Споразум, који ће додатно учврстити сарадњу две институције, потписали су директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић и професор Иван Јовановић, продекан Филозофског факултета за међународну и међуинституционалну сарадњу.

Према речима Вање Стојковић, заменице директора нишке Филијале НСЗ, идеја за сарадњу проситекла је из жеље да се студентима који на факултету имају обавезу похађања стручне праксе помогне да то могу да обаве у модерном јавном сервису какав је Национална служба за запошљавање.

- Пошто често имамо пријаве потребе за запошљавањем дипломираних студената са департмана Филозофског факултета, конкретно за занимања која су дефицитарна на тржишту рада, као што су професори немачког и енглеског језика, или социјални радници, омогућили смо студентима да се упознају са радом и услугама Националне службе. А ако говоримо о пхихолозима, социолозима или педагозима, желимо да им помогнемо да се кроз наша различита одељења у Служби оспособе за рад са људима и уопште за рад у институцијама социјалне заштите - објаснила је Стојковићева.

Професор Јовановић је изразио задовољство што ће се и кроз овај вид сарадње помоћи студентима Филозофског факултета да стекну своја прва радна искуства. Он је рекао да ће, у контексту са новонасталом ситуацијом у Србији, убудуће вероватно бити повећана потреба за стручним службама, односно за психолозима, педагозима и социјалним радницима, који ће активно радити са ученицима и наставницима средњих и основних школа у едукативним и образовним радионицама и подизати свест о спречавању сваког вида насиља.

Студенткиња четврте године академских студија новинарства Сара Станојковић истиче да је за студенте веома важно да имају прилику да се професионално усавршавају и на овај начин.

- Вест ме је изненадила и обрадовала, јер смо до сада имали прилику да се усавршавамо у ТВ студију који имамо на факултету, али има и нас који не желимо да будемо везани само за телевизију, који би волели да извештавамо, да пишемо за штампане медије или радијске станице, или да радимо у односима са јавношћу – образлаже Сара.

И њена колегиница Даница Поповић, такође студент четврте године новинарства, не скрива задовољство што ће имати прилику да се као будући новинар упозна са радом и програмима Националне службе за запошљавање.